Willen jullie een ouderschapsplan opstellen? Dan zijn jij en je partner bij Hello Mediation aan het juiste adres. Gaan jullie uit elkaar? Dat is vervelend. Een relatie beëindigen is nooit leuk; zeker niet wanneer je samen minderjarige kinderen hebt. Ook voor het kind of de kinderen is het uit elkaar gaan van de ouders een verdrietige gebeurtenis. Om hen zo min mogelijk te belasten dienen jullie samen een ouderschapsplan op te stellen. In dit plan komen alle afspraken te staan omtrent de verzorging en de opvoeding van de kinderen. Of je nu gehuwd, geregistreerde ouders bent of samenwonend met gezamenlijk gezag; een ouderschapsplan opstellen is verplicht. Hello Mediation helpt je hier graag bij.

Wat is een ouderschapsplan?

Ben je nieuwsgierig wat een ouderschapsplan precies is? Hello Mediation legt het je graag uit! In een ouderschapsplan komen afspraken te staan die gaan over het gezamenlijke kind of de kinderen. Wat er in ieder geval in komt is het volgende;

  • Hoe jullie de zorg en de opvoeding over het kind gaan verdelen; dit noem je een zorgregeling.
  • Hoe de omgang met de kinderen geregeld gaat worden; dit noem je de omgangsregeling
  • Hoe jullie elkaar informatie geven over belangrijke onderwerpen omtrent het kind. Denk aan de school of studiekeuze
  • Hoe de kosten van de verzorging en de opvoeding van het kind geregeld gaan worden; ook wel de kinderalimentatie

Naast deze standaard afspraken, worden er nog veel meer afspraken vastgelegd als we een ouderschapsplan opstellen. Wat vinden jullie als ouders bijvoorbeeld belangrijk in de opvoeding? Of zijn er bepaalde regels die volgens jullie beiden opgevolgd dienen te worden? Denk aan bedtijden of huiswerkregels. Maar het plan kan ook afspraken bevatten over straffen, contact met beiden families, bijzondere (feest)dagen en andere zaken die voor jullie belangrijk zijn. Omdat kinderen zich continue ontwikkelen, veranderen situaties voortdurend. Het is dan ook raadzaam om het ouderschapsplan om de zoveel tijd opnieuw te bekijken en eventueel te wijzigen. Bijvoorbeeld een jaar na de scheiding.

Voordeel van een ouderschapsplan opstellen

Een ouderschapsplan opstellen heeft eigenlijk alleen maar voordelen. Allereerst stellen jij en je partner deze met de hulp van Hello Mediation op een respectvolle manier op. Er is ruimte voor een dialoog, wederzijds begrip en samenwerken. Dit levert het beste resultaat voor het kind op! Daarnaast is het prettig om te weten dat er op papier afspraken zijn gemaakt, waarop teruggewezen kan worden. Een ouderschapsplan is overzichtelijk, helder en duidelijk en kan worden toegevoegd aan het scheidingsconvenant!

Over ons

Hello Mediation helpt jullie graag bij het opstellen van een ouderschapsplan. Sinds 2016 hebben wij als missie om partners die uit elkaar willen te begeleiden van A tot Z. Het grote voordeel hierbij is dat jullie blijven samenwerken en op een volwassen manier met elkaar kunnen blijven omgaan. Daarnaast scheelt een mediator aanzienlijk in de kosten; jullie hoeven niet ieder een advocaat in te schakelen. Wij houden oog voor zowel de emotionele als de zakelijke aspecten van jullie scheiding. Tevens zoeken we altijd naar de meest efficiënte en doelgerichte oplossing. Hierbij maken we afspraken waarbij iedereen wint!

Contact opnemen Kostenindicatie aanvragen